Robuste og trygge barn – hvordan da?
Robuste og trygge barn – hvordan da?
Av Lise Barsøe
Mange barn og unge i dag sliter med å ha tro på livet og seg selv. Det er svært mange grunner til at det er som det er. Og antakelig mange som foreldre ikke kan gjøre noe med. Men noe kan vi gjøre noe med, for eksempel å slutte å overbeskytte barna våre. Livet byr på både lykkelige stunder og nedturer, også for barna våre. Og vi må la barna våre møte livet i all sin mangfoldighet.
Tål at barnet er trist, frustrert eller sint, uten å forsøke å redde eller avlede dem. Selvfølgelig skal vi trøste dem, men la dem føle det de føler uten å prøve å få dem til å føle noe annet, som ved for eksempel å gi dem en kjeks eller en ipad. Det er en del av livet å oppleve motgang, og hvis vi skal tåle det, så må vi øve oss. Og det er viktig for barnet å oppleve at vi tåler deres sterke følelser. Slik blir de i stand til å tåle sine egne følelser. Da får de erfaring med at livet kan gjøre vondt og at det går over. Det er svært viktig kompetanse å ha i livet.
La dem gjøre selv det de har mulighet for å mestre.
Noen ganger har vi selvfølgelig ikke tid til å la barnet vårt prøve selv. Men vi må passe på at det ikke som regel er så travelt. Barn kan lære å bli hjelpeløse hvis de er omgitt av voksne som stadig gjør ting for dem. Og i tillegg fratar vi dem stoltheten av å gjøre ting selv. Og det å stadig legge til nye områder for sin mestring, øker barnets tiltro til at de kan greie de utfordringene livet byr på.
Vis barnet ditt at du prøver på ting som du ikke er sikker på at du vil lykkes med. Og at du tåler å mislykkes.
Barna våre lærer mye mer av hva vi gjør, enn av hva vi sier at de skal gjøre. Vi må være gode modeller, vise barnet hva vi mener. Det er nok vanskeligere å få et litt usikkert barn til å prøve nye ting, hvis vi selv aldri gjør det. Og at vi aldri viser at det går helt bra ikke å være vellykket hele tiden. At vi til og med kan le av oss selv og tåle at andre gjør det.
Tål at barnet ditt gjør ting som du syns er litt skummelt eller slitsomt.
Vi skal selvfølgelig ikke tillate barnet vårt å gjøre noe som er farlig, men noe skrubbsår eller blåmerker må vi akseptere. Enten bokstavelig talt eller i overført betydning. Vi må tåle litt rot også. Setter vi unødvendige grenser for barnet vårt, hindrer vi deres livsutfoldelse. Kanskje de også mister troen på seg selv.
Ikke bland deg inn i hvordan barna ordner opp seg imellom hvis det ikke er helt nødvendig.
Vi er ofte for raske til å gripe inn i for eksempel konflikter mellom barn. Ofte greier de seg utmerket godt selv. Og det er god trening. Barna som har veldig beskyttende foreldre, kan bli svært sårbare. Og det kan gjøre det vanskelig for barnet å delta i helt vanlig samvær.
Selvfølgelig skal vi bry oss hvis et barn blir systematisk utestengt eller dårlig behandlet! Både hvis det gjelder vårt eget barn eller andres.
Lykke til med å hjelpe barnet ditt i å møte livet både i motgang og medgang!
Dette viktige temaet blir grundig behandlet i kurset til Lise den 1. november - her på Foreldrekanalen.
Bli medlem av kanalen og få med deg dette og mye mer!
https://www.foreldrekanalen.com/medlemskap
Comments